zo werkt Gedeeld Geven in 10 stappen


U krijgt een volledig op maat gemaakt advies van een van onze adviseurs of uw eigen adviseur (getoetst door Stichting Gedeeld Geven) die voor uw persoonlijke situatie en voor het goede doel van uw keuze de gevolgen van (diverse scenario’s van) een Gedeelde Gift aangeeft. 

U draagt uw 'gedeelde' gift van minimaal €250.000 over aan Stichting Gedeeld Geven.

U wijst een of meer goede doelen (anbi’s) naar keuze aan of laat die keuze aan de stichting.

Uw gift wordt een periodieke, Gedeelde Gift:

a. een deel is bestemd voor het goede doel (‘bloot eigendom’)

b. een deel is bestemd voor u zelf (‘vruchtgebruik’): het rendement dat aan u levenslang wordt uitgekeerd 

Stichting Gedeeld Geven komt met u een vast en levenslang jaarlijks rendement overeen van 3% of een hoger percentage, afhankelijk van uw wensen en persoonlijke omstandigheden, zoals uw leeftijd en de leeftijd van uw partner als u wilt dat ook deze het rendement levenslang blijft genieten, conform het advies.

Het afgesproken rendement dat jaarlijks of per kwartaal wordt uitgekeerd, wordt door Stichting Gedeeld Geven tegen betaling van een koopsom verzekerd bij grote en solide verzekeringsmaatschappijen door middel van een lijfrente op het leven van de donor.

Niet alleen het overeengekomen rendement en de actuele rentestand bepalen de koopsom voor deze levenslange uitkering, maar vooral ook uw leeftijd (en eventueel die van uw partner). 

Het gedeelte van de schenking dat niet nodig is om de uitkering te verzekeren (‘bloot eigendom’) wordt direct uitgekeerd aan het goede doel.

Het deel van uw gift voor het goede doel levert aantrekkelijke aftrekposten op: u betaalt minder inkomstenbelasting. Afhankelijk van uw inkomen en leeftijd krijgt u een substantieel deel van de schenking retour van de fiscus over een periode van minimaal vijf jaar.

U bespaart levenslang jaarlijks belastingheffing in box 3 over de waarde van uw schenking. U betaalt alleen nog vermogensrendementsheffing over het door u voorbehouden rendement (‘vruchtgebruik’) en niet over uw gift aan het goede doel. Omdat de waarde van uw vruchtgebruik afneemt naarmate u ouder wordt, betaalt u daardoor ook steeds minder vermogensrendementsheffing.